BRZO

BRZO

 Kwantificering zware ongevallen


Bij verwerking, opslag of productie van bepaalde hoeveelheden zijn bedrijven verplicht om een veiligheidsbeheersysteem (VBS) te hebben. Bij grotere hoeveelheden moeten de bedrijven een Veiligheidsrapport maken (VR). Dit is vastgelegd in het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO). Door de veelheid aan interpretaties om te komen tot VBS en VR is het van belang om te komen tot werkzame documenten voor bedrijsleven en overheid. De overheid is vooral ontevreden over de kwaliteit van het VR (96/82/EC).


Hulpmiddelen hierbij betreffen een aantal Rapporten van de Commissie Preventie van Rampen door Gevaarlijke stoffen (CPR). De risico-analyses voor de beschrijving van mogelijke effecten bij zware ongevallen ten gevolge van gevaarlijke stoffen bij brand, explosie en vergiftiging kunnen met behulp van deze rapporten worden gemaakt


Handboeken

CPR 12E - Methods for determining and processing possibilities (rode boek)

CPR 14E - Methods for the calculation of physical effects (gele boek)

CPR 15 - Opslag gevaarlijke stoffen

CPR 16 - Methoden voor het bepalen van mogelijke schade aan mensen en goederen door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen (groene boek)

CPR 18 - Richtlijnen voor kwantitatieve risico-analyse (paarse boek)

CPR19 - Stoffendatabase Serida (safety environmental risk database)

CPR-20 - Rapport informatie-eisen BRZO'99


Vooral CPR-12E, CPR-16 en CPR-18. kunnen ook worden gebruikt voor berekeningen van emissies en verspreiding naar lucht en water.


Met deze rapporten heeft ECSAT vaak gewerkt. Onder zijn SHE-audits uitgevoerd voor Zeneca, ICI, Cetabever. Bovendien zijn de boeken over loss prevention vaak geraadpleegd. hulpmiddel.
Share by: