REACH

REACH

REACH: wat houdt het in?
Alhoewel de REACH-wetgeving (1907/2006) veel verandert aan de stoffenrichtlijn (67/548) en de preparatenrichtlijn (1999/45) zullen deze richtlijnen nog vele jaren blijven bestaan. Daarbij is van belang om in de gaten houden of we met een aanpassing (amendment) of een wijziging van de wet (adaptation) te maken hebben om bij te kunnen houden wat er nu werkelijk veranderd. Natuurlijk zullen de wetgevingen voor de vaststelling van de risico 's voor mens en milieu ((793/93, 93/67) en de technische dossiers en formats ook binnenkort vallen onder REACH (een deel is per 1 juni 2008 reeds gewijzigd).
De richtsnoeren die door ECHA worden uitgebracht geven een duidelijk overzicht welke parameters van belang zijn voor invulling. Een opmerkelijke verandering die in 2009 zal plaatsvinden is de integratie van gevaarlijke voorwerpen, die in Nederland grotendeels nog in de Warenwet is vastgelegd. Ondanks de indeling van gevaarlijke stoffen in Annex 1 in de stoffenrichtlijn (er zijn reeds 30 aanpassingen) zullen deze op nieuw worden beoordeeld en zal registratie en eventueel autorisatie noodzakelijk zijn. Binnen Serida (B RZO) zijn reeds opmerkingen gemaakt over deze Annex 1. De gevaarsindelingen van een aantal stoffen kloppen namelijk niet altijd als er naar de toxicologische data (LD50 en LC50) wordt wordt gekeken. Per 1 juni 2008 is er ook een wijziging (2006/121) van de stoffenrichtlijn van kracht geworden die natuurlijk is gewijzigd in de REACH-verordening van 1 juni 2007. Dit zijn vooral bepalingen van risicobeoordeling en kennisgeving.


De REACH-wetgeving heeft vooral betrekking op het inschatten van de risico's en het nemen van maatregelen. De verplichte testen zijn afhankelijk van de hoeveelheid stof die per jaar wordt omgezet. Andere onderdelen van de REACH-wetgeving zijn het indelen & etiketteren, de (pre-)registratie, de autorisatie, het veiligheidsinformatieblad, het chemisch veiligheidsrapport, en de substitutie van zeer gevaarlijke stoffen (PBT, CMR. vPvB).

Het huidige indelen van gevaarlijke stoffen zal de komende jaren worden veranderd door een Wetgeving die de UN implementeert volgens het Global Geharmoniseerde systeem.


Vertegenwoordiger

ECSAT houdt zich beschikbaar om als eerste of derde vertegenwoordiger voor uw op te treden, zodat u een hoop werk wordt bespaard en ook uw stoffen niet openbaar worden gemaakt. Wij registreren of pre-rigistreren uw stoffen onder onze firmanaam zodat de afkonst van de stoffen niet openbaar worden gemaakt.


Ook bieden wij een mogelijkheid om een service-overeenkomst te sluiten om kennis uit te wisselen op deze gebieden (stoffen, wetgeving, risico's), met een minimum van een uur. Zie ook services.


Chemisch veiligheidsrapport

Bij een stofomzet van meer dan 10 ton per jaar is het maken van een chemisch veiligheidsrapport verplicht. Van belang is dat de risico's die verbonden zijn aan de stof die wordt vervaardigd en/of wordt ingevoerd afdoende worden beheerst

De chemische veiligheidsbeoordeling wordt op de informatie over de stof in het technisch dossier beoordeeld. Daarbij dienen risicobeheersmaatregelen en blootstelingsscenario's worden opgesteld. Ook zal het veiligheidsinformatieblad met de uitkomsten van onder andere de ecotoxicologische (met PNEC, NOEL, LC-50, benchmark) en toxicologische (met DNEL=waarden) testen worden uitgebreid. Formats zijn hiervoor beschikbaar.
Share by: